Regelmatig horen wij van klanten dat ze verder willen met precisielandbouw, maar dat hun machinepark hier nog niet geschikt voor is. Met de oplossingen van Müller Elektronik kunnen wij bestaande machines ombouwen naar ISOBUS bediening. Dit heeft als voordeel dat u van de oude grote bedieningskasten af bent. Maar belangrijker nog, de machine wordt daarmee geschikt voor variabele afgifte m.b.v. taakkaarten en sectiecontrol. Hiermee wordt uw machine, die verder nog in prima staat is, voorzien van de laatste technieken en kan deze dus weer jaren mee.

Eenvoudig dankzij universele ECU
Het ombouwen van een bestaande machine naar ISOBUS is in de basis relatief eenvoudig. De bedieningskast wordt vervangen door een ECU; een soort werktuigcomputer zonder scherm dat de ISOBUS “taal” spreekt. Meestal blijven de bestaande sensoren, regelkleppen en actuatoren behouden en deze worden aangesloten op de ECU. Afhankelijk van het soort werktuig en de functies die erop zitten wordt de universele ECU geprogrammeerd voor die specifieke machine.

Virtual Terminal
Veel verschillende computers in de cabine; is dat nou echt nodig? Nee. Dankzij ISOBUS kunt u met één universele terminal machines van verschillende merken bedienen, mits deze uiteraard ISOBUS ondersteunen. Zodra u het werktuig aankoppelt en verbindt met de ISOBUS terminal, verschijnt hier het werktuig en worden alle functies weergegeven. Via de Virtual Terminal (virtuele bedieningskast) bedient u alle functies zoals de afgifte regeling, markeurs, een zuigarm etc. Handig is ook dat er een joystick gekoppeld kan worden die u naar wens kunt programmeren, zodat u altijd de belangrijkste functies binnen handbereik heeft.

Precisielandbouw ready
Door een bestaande machine van ISOBUS te voorzien is deze direct ook geschikt voor variabele afgifte m.b.v. taakkaarten en GPS-gestuurde sectiecontrol. Om deze mogelijkheden te kunnen benutten moet uw ISOBUS display hier uiteraard wel voor geschikt zijn. De huidige generatie Trimble displays met Precision IQ ondersteunen allemaal ISOBUS. Dankzij het Android besturingssysteem is de bediening zeer eenvoudig en intuïtief. Afhankelijk van het type display kunnen er maximaal 6 verschillende regelingen tegelijk worden aangestuurd, desgewenst variabel op basis van taakkaarten. Daarnaast kunnen er tot 256 secties worden aangestuurd. Schakeling per dop is dus mogelijk!

Merkonafhankelijk
De oplossingen van Muller Elektronik zijn merkonafhankelijk en kunnen dus op vele merken & typen werktuigen worden opgebouwd. Omdat ISOBUS een merkonafhankelijke standaard is, kunt u de machine aansturen met ieder merk ISOBUS terminal of mogelijk zelfs met de terminal die af-fabriek in uw trekker aanwezig is. Hierdoor heeft u keuzevrijheid bij aanschaf van een nieuwe trekker of machine en komt dit tevens uw onderhandelingspositie ten goede.

Relatief kleine investering
Uw bestaande machine ombouwen naar ISOBUS en daarmee klaar maken voor precisielandbouw is een investering van een paar duizend euro. Dit is dus een kleine investering, in tegenstelling tot de kosten voor het aanschaffen van een nieuwe machine. Een machine met ISOBUS uitrusten zorgt dat deze weer jaren mee kan op uw bedrijf. En mocht u in de toekomst de machine gaan inruilen, dan is de restwaarde zeker hoger. Uw machine ombouwen naar ISOBUS en klaarmaken voor precisielandbouw is het geld dus zeker waard.

Wilt u weten wat het ombouwen voor uw machine kost? Onze specialisten komen graag langs voor adviesgesprek en offerte op maat.