Historie2018-08-13T13:24:45+01:00

februari 2002

Verkoop eerste lightbar systeem en Trimble dealerschap

Geometius is al sinds 1996 Trimble importeur voor Nederland en biedt oplossingen voor de landmeetkunde, GIS & mapping en de hydrografische sector. In 2002 werd Geometius door Trimble benaderd omdat een Nederlandse akkerbouwer interesse had in een GPS stuurhulp. Zo volgde de verkoop van de eerste Trimble stuurhulp en verkreeg Geometius het Trimble Ag dealerschap voor de Benelux.

april 2003

Eerste RTK-Autopilot systeem in Europa

In 2003 is het eerste RTK-GPS autopilot systeem verkocht bij een biologische akkerbouw die met vaste rijpaden aan de slag wilde. Het installeren en inbedrijfstellen had de nodige voeten in de aarde, maar uiteindelijk stuurde het systeem super nauwkeurig en kreeg deze noviteit flinke aandacht in de vakbladen.

oktober 2003

Dennis Nijland kiest voor landbouw

Dennis Nijland, de huidige directeur, was destijds werkzaam op de Support afdeling en wilde zich wel over de landbouwproducten ontfermen. De directie van Geometius stemde hiermee in en vanaf dat moment deed Dennis in z’n eentje de verkoop, service en support van de landbouwsystemen. Hij verkocht in die periode diverse stuurhulpen en een aantal RTK Autopilot systemen en bouwde aan het dealernetwerk.

maart 2006

Levering aan 3F Project

Dennis haalde een grote deal binnen van 5 basisstations en 25 RTK-GPS stuursystemen voor het Future Farming Flevoland project. Om dit allemaal te installeren en ondersteunen werd de eerste medewerker aangenomen en zo ontstond de landbouwafdeling.

november 2006

Introductie AgroSPIN RTK-netwerk

In het najaar is het AgroSPIN RTK-netwerk geïntroduceerd. Dit Nederland dekkende netwerk was een ware revolutie want nu kon in het hele land op RTK-GPS gereden worden zonder dat een mobiel basisstation nodig was. Het netwerk verstuurt het correctiesignaal via mobiel internet naar de trekker en deze technologie is later de standaard voor de hele sector geworden.

november 2007

Ontwikkeling van ploegbesturing

Het idee ontstond om een varioploeg met GPS aan te sturen. Om dit te ontwikkelen werd een voormalig ontwikkelaar van CNH aangenomen. Hij ontwikkelde in enkele maanden een prototype dat in november voor het eerst met succes in de praktijk werd getest.

maart 2008

Eerste RTK-GPS werktuigbesturing

Vanuit de markt groeide de vraag om werktuigen op RTK-GPS te kunnen sturen. Daarop werd in samenwerking met Trimble een oplossing ontwikkeld waarbij zowel de trekker als het werktuig werd gestuurd. Dit verhoogde uiteraard de precisie en het gemak.

september 2008

Eerste RTK-GPS gestuurde kilverbak

RTK-GPS kan niet alleen worden gebruikt voor rechtrijden, maar ook voor een nauwkeurige hoogtebepaling. Het FieldLevel RTK-kilversysteem werd op een demo kilverbak opgebouwd om uitgebreid te testen. Door de succesvolle test en daaruit volgende publiciteit werden er dat jaar nog verschillende FieldLevel systemen verkocht.

januari 2009

Eerste zaaimachine met afgifteregeling en sectiecontrol

In januari introduceerde Trimble het FmX display en 2 maanden later een systeem voor afgifteregeling & sectiecontrol. In het voorjaar werd de eerste maiszaaier opgebouwd met automatische afgifteregeling, sectiecontrol en met zaaimonitoring. Revolutionair was het feit dat zowel de Autopilot als de zaaimachine vanuit eenzelfde (FMX) display werden aangestuurd.

juli 2010

Oprichting Agrometius BV

De landbouwafdeling van Geometius was ondertussen gegroeid tot 10 medewerkers en was volwassen genoeg om op eigen kracht verder te gaan. Op 1 juli 2010 was Agrometius BV een feit met Dennis Nijland als directeur. Om dit te vieren werd in Nederland en België een demotour georganiseerd waar vele bezoekers kwamen om de systemen in de praktijk te testen.

augustus 2010

Eerste draineermachine met RTK-GPS

RTK-gestuurd kilveren is ondertussen een groot succes en er komt steeds meer vraag naar deze techniek. Zo ook de vraag om deze techniek toe te passen op een draineermachine. Deze uitdaging namen we aan en in de zomer werd de eerste draineermachine opgebouwd. Deze had 2 GPS ontvangers; één voor het rechtrijden en één voor de diepteregeling. Hierdoor was uitzetwerk vooraf niet meer nodig en werd er flink bespaard op kosten van arbeid.

april 2011

Kunstmeststrooien op basis van Greenseekers

Het Trimble FmX display biedt uitgebreide mogelijkheden voor variabel doseren, maar er waren nog niet veel klanten die dit in de praktijk toepasten. Voor een project kregen we de gelegenheid om een set Greenseeker gewassensoren te installeren en te koppelen met de kunstmeststrooier voor plaatsspecifieke dosering. Deze combinatie is succesvol ingezet voor bijbemesting in de tarwe.

Go to Top