GPS rollover

Onlangs is er in de media aandacht besteed aan de zogenaamde GPS rollover die op 6 april 2019 gaat plaatsvinden. Eenzelfde GPS rollover heeft ook in 1999 plaatsgevonden.

Wat is een GPS rollover?

GPS satellieten rekenen in zogenaamde GPS weken. Echter loopt de teller van GPS satellieten maar tot 1024 weken. De GPS weektelling is in 1980 begonnen wat betekent dat de weektelling in 1999 voor het eerst werd gereset naar 0. Nu, 1024 weken later, vindt er dus opnieuw zo’n GPS rollover plaats.

Positieve tests

Trimble heeft deze eerste GPS rollover in 1999 al meegemaakt en heeft daarom in de ontwikkeling van moderne GPS-systemen rekening gehouden met een dergelijke GPS rollover. Om er zeker van te zijn dat er zich geen problemen zullen voordoen, heeft Trimble onlangs nog met alle systemen diverse tests uitgevoerd. Ze hebben daarbij niet alleen met de huidige softwareversies getest maar ook met oudere versies. Tijdens het testen hebben zich geen problemen voorgedaan. Ook na 6 april kunt u dus gewoon met uw Trimble systeem blijven werken.

Mocht u nog vragen hebben over de GPS rollover, dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Service & Support via 088-8180818