Deel 1/2

Haalt u alles uit uw GPS systeem? Veel van onze klanten hebben de afgelopen jaren een Trimble GPS-systeem gekocht om automatisch te gaan rechtrijden. Naast rechtrijden bieden Trimble displays vele andere mogelijkheden. Doordat u het display en de GPS-ontvanger al heeft is het vaak een relatief kleine investering om uw systeem breder in te zetten. In dit artikel, dat opgesplitst is in 2 delen, geven we een opsomming van de meest gebruikte uitbreidingen. In de voorjaarseditie van onze nieuwsbrief volgt deel 2.

Spuitpaden

Als u eens in de zoveel werkgangen een spuitpad wilt aanleggen dan kan Trimble daarbij helpen. De spuitpaden functie kan een seintje geven wanneer u weer bij een spuitpad bent aangekomen. Dit spuitpad kan van gelijke breedte zijn als uw overige werkgangen, maar kan ook een afwijkende breedte hebben. In de bloembollenteelt bijvoorbeeld wordt er geplant op 1.50 m of 1.80 m en wilt u een spuitpad van 2.00 m of 2.25 m om zodoende met bredere banden onder de spuit te kunnen rijden.

Spuitpaden is mogelijk met het FmX display, TMX-2050 (zowel FMX+ als PIQ), GFX-750 en GFX-350. In Precision-IQ kunt u standaard met de spuitpadenfunctie werken. Indien u ook automatisch wilt rijden is er een unlockcode benodigd. Haalt u wel alles uit uw GPS systeem?

Haalt u alles uit uw GPS systeem?

ISOBUS Virtual Terminal en Task Control

Haalt u alles uit uw GPS systeem? Steeds meer fabrikanten leveren werktuigen met ISOBUS. Oorspronkelijk was ISOBUS ontwikkeld zodat je met één display machines van verschillende merken kon bedienen en dus niet meer bij elke machine een aparte bedieningskast nodig had. Toch zien we in de praktijk dat er nog regelmatig ISOBUS machines worden geleverd met een terminal terwijl de klant al een ISOBUS display heeft. Dit is zonde van het geld en kan anders.

De nieuwste generaties Trimble displays ondersteunen ISOBUS en kunt u dus, bij aanschaf van een ISOBUS machine, de bedieningsterminal van de fabrikant achterwege laten. Met een unlockcode kunt u uw Trimble display, dat u reeds gebruikt voor automatische besturing, vrijgeven en deze dus ook gebruiken voor de aansturing van uw werktuig. Naast het bedienen van het werktuig (virtual terminal) is uw Trimble display ook geschikt voor sectiecontrol en variabele afgifte (task control). De GFX-750 en de TMX-2050 kunnen tot maar liefst 256 secties aansturen en maximaal 6 producten tegelijk variabel toedienen. Dit is handig als u tijdens het poten ook nog een vloeistof over de aardappelen spuit en er ook nog granulaatstrooiers op de pootmachine aanwezig zijn.

Haalt u alles uit uw GPS systeem?

Sectiecontrol

Heeft uw spuit of zaaimachine nog geen ISOBUS, maar wilt u wel profiteren van de gemakken en voordelen van automatische sectieregeling, dan kunnen we in de meeste gevallen uw bestaande machine hiermee uitrusten door toepassing van Trimble Field-IQ, of met de ISOBUS oplossingen van Müller Elektronik. De bestaande computer wordt hiervoor aangepast of zelfs volledig overgenomen. U doet uw werk net als voorheen en uw GPS-systeem zorgt dat de secties op het juiste moment aan- en uitgaan.

Sectiecontrol is een investering die zichzelf snel terugverdiend door besparing op middelen of zaaizaad. Daarnaast komt het de opbrengst altijd ten goede doordat planten niet dubbel bespoten worden of meer licht krijgen in het geval van sectiecontrol op de zaaimachine, zoals in onderstaande foto is te zien.

Haalt u alles uit uw GPS systeem?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten welke uitbreidingsmogelijkheden uw display heeft? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.