In mei 2023 was Vantage Agrometius officieel 20 jaar actief als Trimble Agriculture dealer. Het dealercontract werd in mei 2003 getekend, toen nog onder de vlag van Geometius dat reeds importeur was voor Trimble landmeetapparatuur. Eerder dat jaar werd het allereerste Trimble RTK Autopilot-systeem met basisstation in Europa verkocht aan biologisch akkerbouwer Alex van Hootegem die dit ging inzetten voor vaste rijpadenteelt. Tijdens het jaarlijkse teamuitje in juli is deze mijlpaal uitgebreid gevierd. In dit artikel blikken we terug op de afgelopen 20 jaar.

Pionieren

In 2003 stonden RTK-GPS en automatische besturing nog maar in de kinderschoenen en veel mensen wisten destijds niet eens wat GPS was. Het was in die tijd echt pionieren want er was weinig kennis, geen ervaring en Trimble Ag had geen medewerkers in Europa. Vooral het kalibreren van het Autopilot systeem was complex en kostte veel tijd. Daarnaast was men in het begin sceptisch over automatische besturing op trekkers en zeker als ze prijs hoorden in combinatie met het feit dat er nog steeds een chauffeur op de trekker moest zitten.

In 2006 mocht Geometius het Future Farming Flevoland (3F) project beleveren met 20 RTK Autopilot systemen en 5 basisstations. Hierdoor nam de toepassing een vlucht en kreeg GPS-besturing meer bekendheid. Doordat er toen 20 systemen dicht bij elkaar in de buurt draaiden, kregen we snel meer handigheid, kennis en ervaring. Sowieso was het FieldManager display dat daar werd toegepast een heel stuk gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger, het Ag170 display die bij Van Hootegem en enkele andere klanten draaide.

Agrometius zelfstandig

In 2010 werd de landbouwtak van Geometius afgesplitst en ging dit zelfstandig verder als Agrometius met 8 medewerkers en Dennis Nijland aan het roer. Om onze klanten in België beter te bedienen werd in 2011 Agrometius BVBA opgericht met het kantoor in Landen en de eerste Belgische medewerkers werden aangenomen. Het bedrijf ontwikkelde zich in de jaren 2011 tot 2015 in snel tempo tot een volwaardige specialist in GPS besturing en precisielandbouw. Nieuwe producten en diensten werden toegevoegd aan het leveringpakket, zoals de Veris bodemscan, Farmworks software, gewassensoren en later ook drones. Agrometius werd in 2015 overgenomen door Royal Reesink zodat het kon profiteren van schaalvoordelen en een verdere groei kon inzetten.

Vantage Agrometius

In 2017 benaderde Trimble wereldwijd diverse toonaangevende dealers om toe te treden tot het Vantage dealernetwerk. Door een netwerk van premium dealers op te richten kon Trimble wereldwijd dezelfde uitstraling, kwaliteit en service bieden aan haar klanten. Dat was vooral handig voor machinefabrikanten (OEM) en landbouwbedrijven die in meerdere landen actief zijn. Een Vantage dealer is volledig gespecialiseerd in precisielandbouw en levert een totaalpakket van merkonafhankelijke hardware, software, diensten en adviezen. Agrometius voldeed aan deze voorwaarden sloot zich aan, waardoor Vantage aan de naam en het logo werden toegevoegd.

Uitbreiding in Duitsland

Tevens kreeg Vantage Agrometius in 2017 de kans om het werkgebied uit te breiden met drie deelstaten in noordwest Duitsland. Dit leidde tot de oprichting van Vantage Agrometius GmbH met de vestiging in Lippetal-Herzfeld. Al snel groeide het team en onze klantenkring en uiteindelijk kreeg Vantage Agrometius in 2019 heel Duitsland toegewezen als werkgebied. In datzelfde jaar werd het Duitse bedrijf Müller Elektronik door Trimble overgenomen en werden wij importeur van Müller ISOBUS oplossingen. Dit bracht interessante mogelijkheden om bestaande machines om te bouwen naar ISOBUS en zo gereed te maken voor sectiecontrol en variabele afgifte.

Kennis en ervaring

In de afgelopen 20 jaar hebben kennis en ervaring altijd centraal gestaan binnen het bedrijf om hiermee een belangrijke meerwaarde te kunnen bieden. Ondertussen bestaat het team van Vantage Agrometius uit ruim 120 specialisten die naast kennis van de techniek ook kennis van landbouw hebben. Zo kunnen wij u helpen uw systemen optimaal in te zetten op uw bedrijf. Binnen het team zijn nog altijd veel medewerkers van het eerste uur aanwezig en zodoende is er in de loop der jaren een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Dit komt nog iedere dag van pas bij het adviseren van klanten en het oplossen van eventuele storingen.

20 jaar ontwikkeling

Terugkijkend is er in de basis weinig veranderd in 20 jaar. Toen werd er een RTK-GPS stuursysteem verkocht en dat is vandaag nog steeds één van de belangrijkste producten die Vantage Agrometius levert. Echter in de details is er enorm veel verbeterd en zijn de systemen veel betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker geworden. Dankzij Android en de intuïtieve Precision-IQ software op de GFX-displays zijn systemen veel eenvoudiger te bedienen en bovendien kunnen wij met TeamViewer meekijken bij vragen of storingen. Toch zijn er nog steeds veel klanten die rijden met FmX en FM-1000 displays van zo’n 10-15 jaar oud en dat toont direct de kwaliteit van Trimble.

Tot slot

Het team van Vantage Agrometius kijkt met trots terug op 20 jaar als Trimble Agriculture dealer en bedankt haar klanten en partners voor hun voortdurende vertrouwen en de prettige samenwerking. Tegelijk kijken wij met vertrouwen vooruit en zijn we op de achtergrond druk bezig met diverse nieuwe ontwikkelingen. Door strengere regelgeving, schaarste aan goed personeel en de maatschappelijke vraag naar duurzame productie, zien wij volop kansen voor nieuwe technieken die de landbouw kunnen helpen met deze uitdagingen. Dit komt terug in onze nieuwe slogan: “Samen voor de landbouw van morgen”.