Veel van onze klanten hebben de afgelopen jaren een Trimble GPS-systeem gekocht om automatisch te gaan rechtrijden. Naast automatische besturing bieden Trimble displays vele andere mogelijkheden. Doordat u het display en de GPS-ontvanger al heeft is het vaak een relatief kleine investering om uw systeem breder in te zetten. In dit artikel, wat deel 2 is van een 2-delige serie, geven we een opsomming van de meest gebruikte uitbreidingen. In de wintereditie van onze nieuwsbrief was in het eerste deel te lezen over spuitpaden, isobus en sectioncontrol. U kunt het artikel teruglezen via ons nieuwsoverzicht.

Taakkaarten

Veel bestaande machines kunnen met Trimble systemen worden gekoppeld via onder andere ISOBUS, Field-IQ of via een seriële verbinding tussen de Trimble en de werktuigcomputer. Deze koppeling kan naast sectieregeling ook worden gebruikt voor variabele afgifte op basis van een gewassensor of op basis van taakkaarten. Door een taakkaart in te laden weet het systeem welke dosering voor iedere plaats is gedefinieerd. Daarmee, en met de GPS-positie, kan het systeem dus zorgen dan de machine telkens de juiste dosering gaat toepassen.

Taakkaarten kunt u eenvoudig en geheel kosteloos maken op onze portal www.taakkaart.nl of .be voor klanten uit België. Neem gerust eens een kijkje. En ook als u nog niet over de juiste apparatuur beschikt kunt u toch aan de hand van de satellietbeelden uw gewassen en percelen volgen en zien of er groeiverschillen zijn.

Ploegbesturing

Door uw Trimble stuursysteem uit te breiden met ploegbesturing kunt u kaarsrecht ploegen, zowel overdag als in het donker. Bijkomend voordeel van ploegbesturing is dat er een beter ploegbeeld ontstaat doordat het systeem constant kleine correcties uitvoert. En door parallel aan de AB-lijn te ploegen lopen zaai- of pootmachines veel rustiger en zullen deze minder “zoeken”.

Ploegbesturing vereist een ploeg met variabele snijbreedte. Het is een uitbreiding op het Trimble Autopilot stuursysteem en het maakt dus niet uit welk type display u aan de Autopilot heeft gekoppeld.

Kilveren

Met de toename van weersextremen kan het interessant zijn om uw percelen te kilveren, zodat water sneller afgevoerd wordt en het niet op plekken in het perceel blijft staan. Het Trimble FMX en TMX-2050 display kunnen worden uitgebreid met de FieldLevel II kilverbesturing. In dat geval gebruikt u de RTK-GPS ontvanger, die normaal voor het rechtrijden dient, voor de hoogteaansturing van de kilverbak.

Kilveren op RTK-GPS biedt vele voordelen ten opzichte van een laser. Door de hoogtekaart heeft u beter zicht op de verschillen binnen het perceel. Doordat u ziet waar u de grond weg moet halen en heen moet schuiven kunt u doelgericht te werk gaan en hoeft u veel minder kuubs te verzetten. Bovendien kunt u met OptiSurface designer software ook geavanceerde 3D kilverplannen maken en dit plan vervolgens in uw display laden om het werk uit te voeren.