Kali is een uiterst belangrijk element in de aardappelteelt; het bepaalt naast opbrengst ook kwaliteit, bewaring, zetmeelopslag, enz. Het is duidelijk dat u als teler niet te weinig kali wilt gebruiken in uw aardappelen, maar ook te hoge doseringen zorgen voor problemen, met o.a. onderwatergewicht, bakkleur, maar ook opname van andere nutriënten zoals calcium en magnesium. Bovendien is een teveel aan meststoffen ook weggegooid geld.

Maar hoeveel Kali moeten we dan precies strooien op ons perceel aardappelen? Is een gemiddelde bodemmonster wel representatief voor mijn perceel? Hebben we dan niet teveel zones die te weinig Kali krijgen? Geven we dan niet beter direct een maximale dosis van bijvoorbeeld overal 300 eenheden?

Zeker op complexere, grotere en of samengevoegde percelen is een Veris bodemscan het antwoord. De textuur, organische stof, reliëf en voorgeschiedenis van uw percelen hebben immers allemaal een invloed op de hoeveelheid kali in de bodem. Een Veris bodemscan helpt om in elke zone van het perceel de juiste dosis toe te passen. Niet enkel in je aardappelen, maar ook voor de teelten/jaren die volgen. Daarnaast krijgt u op basis van een bodemscan ook zicht op zones waar het interessant is om uw dosis te fractioneren. Hele lichte zones met weinig organische stof houden immers misschien de volledige hoeveelheid Kali niet beschikbaar voor het groeiseizoen van de aardappel. Als u hier toch teveel toepast, spoelt dit teveel gewoon uit naar het grondwater.

Naast kalibemesting is een Veris Bodemscan uiteraard heel interessant om uw perceel te optimaliseren naar pH en organische stof. Daarnaast kan de bodemscan ook gebruikt worden om variabel te planten, bodemherbiciden te spuiten, enz.

De zomer is een ideale periode om uw vrije percelen te scannen en hiermee direct een goede basis te leggen voor het komende jaar!

Nieuwsgierig geworden wat een Veris Bodemscan voor u kan betekenen? Kijk hier voor meer informatie en maak direct een afspraak.

Deze inhoud kan niet weergegeven worden. Accepteer cookies om deze inhoud te bekijken.